30 Ağustos 2017 Çarşamba

Tablet ve Telefonlarda Google Translate Kullanmak


Telefonumuzda ya da tabletimizde bir translate uygulaması kullanmanın pek çok faydası var. Her şeyden önce internete bağlı olmadığımız zamanlarda çevrimdışı çalışan uygulamalar çok işe yarıyor. Bu uygulamaların başında Google Translate geliyor. Üstün özellikleri ile ve neredeyse doğruya yakın çeviri kabiliyetiyle ilk sırada yer almayı hak ediyor. Açıkçası bu uygulama varken başka bir uygulamayı telefona ya da tablete indirmeye pek gerek kalmıyor. Ancak, bir dilin başka özelliklerine odaklanan örneğin deyimleri önceleyen başka uygulamalar da kullanılabilir elbette. Yıllar içinde Google çeviri çalışmalarında büyük ilerlemeler kaydetti ve artık çeviriler doğruya çok yakın olmaktadır. Aşağıda Google translate uygulamasının ne olduğuna ilişkin kısa bilgiler verdikten sonra, nerelerde ve nasıl kullanılacağına ilişkin bilgileri sizlere aktarmaya ve online Google Translate kullanmak varken Google Translate uygulamasını telefon ya da tablete indirmenin bir gereği var mı sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

Google Traslate uygulamasının çevrimdışı çalışabilmesi özelliği sayesinde, çeviriye ihtiyaç duyduğumuzda internete bağımlılığımızı ortadan kaldırıyor. Düşününki yurt dışındasınız ve internete bağlı değilsiniz. Ya da telefon-tabletinizde yabancı bir kaynak okuyorsunuz. Sürekli kopyala-yapıştır yaparak Google Translate sayfası ile okuduğunuz sayfa arasında git-gel yapıyorsunuz. Bu sizler için oldukça can sıkıcı ve zaman kaybı. Bunun yerine Google translate uygulamasını indirerek daha kolay bir şekilde çeviri elde edebilirsiniz. Okuduğunuz metnin bir bölümünü seçmekle birlikte ekranda “çeviri” uyarısını almış olursunuz. Buraya tıklayarak dilediğiniz bir dile bu metni çevirebilirsiniz. Sayfalar arasında dolaşmaya gerek kalmadan, sadece metni seçip “çeviri” butonuna tıklayarak çevirisini yapıyorsunuz. Özellikle sürekli yabancı metinleri okuyanlar için oldukça konforlu. Unutmayın sadece dünyada en çok konuşulan dil olan İngilizceye çevirme seçeneğiniz yok, Google Translate’in desteklediği dillerden her hangi birine çevirme imkanına sahipsiniz.


Google Translate Nedir?


Google Translate uygulaması Android ve Apple Akıllı cihazlarında (tablet ve telefonlarda) çalışabilen ücretsiz bir çeviri uygulamasıdır. Dünya üzerinde 500 milyondan daha fazla indirilen bu uygulama ile yüzden fazla dil arasında çeviriler yapabilirsiniz. Uygulama içerisinde mikrofonla kelime ya da cümleleri kaydedip çevirebilir, resim çekerek çevirisini yaptırabilir, dokunmatik ekran özelliğini kullanarak yazılar yazabilir ve çevirisini sağlayabilirsiniz. Apple cihazlarını kullananlar App Store üzerinden uygulamayı indirebilir, Android kullanıcıları ise Play Store’dan uygulamayı edinebilirler. Vermiş olduğum linkleri kullanarak da uygulamaya erişebilirsiniz. [Apple -Android]

Yukarıdaki resimde Google Translate 'in indirilme sayısının 500 milyon aştığı görülmektedir.


İnternette okuduğunuz yabancı bir metni, sayfadan ayrılmadan, sayfa içindeki metni seçerek Google Translate içinde bulunan dillerden herhangi birine çevirebilirsiniz. Google Translate'in bu özelliği sadece android cihazlar için geçerli olduğunu hatırlatalım. Google'ın bir ürünü olan Android için burada bir kıyak yaptığını söyleyebiliriz. Şimdi bu işlemi nasıl yapıldığını adım adım görelim.

Öncelikle Android cihazına uygulamayı indirmiş olmanız gerekir. Uygulamayı indirdikten sonra, çevirmek istediğiniz bir dilde hizmet veren web sayfasına giriş yapıyoruz. Bizim örneğimizde Türkçe hizmet veren bir web sitesine giriş yapmış bulunuyoruz. Kendi sitemize girdik işin doğrusu. Bu başka bir dilde yayın yapan başka bir web sitesi de olabilir.

Telefon ve tabletimizin dokunmatik özelliğini kullanarak, çevirmek istediğimiz metin üzerinde sert bir şekilde basılı tutuyoruz. Metnin çevirmek istediğimiz bölümünü istediğimiz gibi seçebiliyoruz. Aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşmış olacağız.


Metin seçili halde iken üzerine dokunduğumuzda aşağıdaki gibi bir görüntü elde ediyoruz. 


Burada "çeviri" butonuna tıklayarak Google Translate bizlere önceden belirlenmiş bir varsayılan dile çeviriyi yapmış oluyor. Burada dilediğimiz başka bir dili de seçebiliriz. Ben Kürtçe'yi seçtim. Aşağıdaki gibi bir görüntü elde ediyoruz. 


Elde edeceğimiz sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.


Bu işlemler Web sayfasında kolay bir şekilde çeviri yapmamızı sağlıyor, sayfadan ayrılmamıza gerek bırakmıyor. Google Translate uygulaması sadece webte işimize yarayan bir uygulama değil elbette. Küçük boyutta bir dosyayı cihazınıza indirerek uygulamayı çevrimdışı olarak da kullanabiliyoruz. Aşağıdaki resimde olduğu gibi "Çevrimdışı çeviri" yazılı yere dokunarak dosyaları cihaza indirip kullanmak mümkün.


Google Translate uygulamasının diğer bir özelliği, herhangi bir yazının fotoğrafını çekerek anında çevirisini yapmak.



Anadiliniz veya iyi bildiğiniz bir dilden bilmediğiniz bir dile çeviri yapmak için dokunmatik kaleminizle yazı yazarak çevirisini sağlayabilirsiniz.



Google Translate konuşmayı yazıya çevirme özelliğini (speech to text) kullanarak yazı yazma zahmetinden kurtulabileceğiniz gibi dil öğrenme konusunda en önemli unsurlardan biri olan telaffuz probleminizi de test etmiş olursunuz. Yanlış telaffuz yapmanız durumunda Google Translate uygulaması doğrusunu göstermeyecektir. Doğru telaffuzu bulana dek bayağı bir deneme yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu da telaffuzu geliştirmek için iyi bir araç doğrusu.




Google Translate indirdikten sonra, nasıl kolay bir şekilde bir Google’ın desteklediği diller arasında çeviri yapabildiğinizi görebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder